Przepisy
Przepis na japońskie Pierożki Gyoza
Wieprzowe Pierożki Gyoza
Szybki i prosty przepis na japońskie pierożki gyoza z wieprzowiną.
Sprzęt
- Patelnia z przykrywką (najlepiej żeliwna)
Składniki
- ¼ główka kapusta pekińska (w zależności od wielkości)
- 2 łyżeczki sól
- 200 g mięso mielone wieprzowe (z łopatki)
- 1 szt. cebula (biała)
- 30 g imbir (korzeń)
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka olej sezamowy
- 1 łyżka sos ostrygowy
- 1 opakowanie ciasto gyoza (niebawem przepis na własne)
- olej (do smażenia)
Sos
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 krople oleju sezamowego
Instrukcje
- Kapustę kroimy bardzo drobno, podobnie z cebulą.
- Czosnek wyciskamy w prasce, imbir trzemy na drobnej tarce.
- Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa mielonego, podobnie jak przyprawy.
- Bardzo dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany farsz jest gotowy do lepienia pierogów.
Smażenie
- Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju.
- Na mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy pierogi i podsmażamy je z jednej strony aż nabiorą złotego koloru.
- Zmieniamy na mocny ogień i podlewamy pierogi odrobiną (ok. 2 łyżek) wody i szybko przykrywamy przykrywką.
- Redukujemy na średni ogień i parujemy tak 5-6 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę, aż do redukcji pozostałej wody.
Sos
- Wymieszać wszystkie składniki. Opcjonalnie można dodać ziarenka prażonego sezamu.
Uwagi
Przy samym lepieniu musimy pilnować by pozbyć się z wnętrza pieroga maksimum powietrza, w rezultacie nie będą one pękały podczas smażenia oleju.