Przepisy
Stek z tuńczyka z sałatką z rukoli i sosem wasabi-limonka
06 sie 2013
Przepis na:
Stek z tuńczyka z sałatką z rukoli i sosem wasabi-limonka
Składniki:
stek z tyńczyka 200g
sól
pieprz czarny
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
sałatka: rukola 1 garść
sałatka: sałata lodowa 1 garść
sałatka: kolendra 10 listków
sałatka: pomidorki koktajlowe 5 szt.
sałatka: ocet balsamiczny 1 łyżka
sos: wasabi 1/2 łyżeczki
sos: sok z 2 soczystych limonek
sos: starta skórka z limonki 1/2 łyżeczki
sos: miód 1-2 łyżki
sos: oliwa z oliwek 1-2 łyżki
Instrukcje:
- Dobrze połączyć wszystkie składniki sosu do konsystencji miedzy olejem a miodem – ma wyjść dość gęsty. Ewentualnie można na ciepło zagęścić go mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie, tak aby nie powstały grudki.
- Tuńczyka nasmarować oliwą z obu stron, posypać solą i pieprzem wedle uznania.
- Wycisnąć czosnek i nasmarować nim rybę z obu stron.
- Sałatę lodową rwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki i wymieszać z resztą składników sałatki.
- Rozgrzać patelnię grillową, stek z tuńczyka wysmażyć wedle uznania.
- Grillować na średnim ogniu (mi najbardziej smakuje medium – tj. ok 1-1,5 min na każdą stronę).
- Podawać z sosem i sałatką.