Artykuły

Oshibori

Oshibori (おしぼり) to zimne latem (tsumeshibo) lub gorące zimą (atsushibo) ręczniczki podawane gościom w japońskich barach, herbaciarniach i restauracjach.

Służą one do wytarcia rąk przed jedzeniem, mężczyźni wycierają nimi także twarz – szczególnie w czasie gorącego i wilgotnego lata. Podaje sie je na specjalnych podstawkach. Historia używania oshibori sięga epoki Edo (1603-1868), kiedy to podróżni szukający w herbaciarniach odpoczynku, otrzymywali zwilżoną w wodzie szmatkę do otarcia twarzy i rąk. Inne teorie mówią o okresie Muromachi (1336-1573 ) i o konkretnym miejscu, a mianowicie o hotelu Hatagoya, w którym to zaproponowano gościom wytarcie rąk i nóg wilgotnym ręcznikiem po podróży.

W Japonii kupić można specjalne pudełka do przechowywania oshibori, więc można je ze sobą wszędzie zabrać, np. na piknik, do szkoły etc. Oshibori są również używane w salonach piękności, fryzjerskich i SPA.

Między innym w tym specjalistycznym sklepie można zaopatrzyć się we wszystko, co jest związane z oshibori.

Artykuły, 11 wrz 2013