Przepisy

Łosoś w pieprzu cytrynowym

07 sie 2013

Przepis na:

Łosoś w pieprzu cytrynowym

Składniki:

filet z łososia 150-200g/porcję
pieprz cytrynowy
pieprz czarny
sól
oliwa
szparagi 8-10 szt.
ryż jaśminowy 100-150g/porcję
sezam do przybrania
masło 82%

Instrukcje:

  1. Ryż jaśminowy ugotować według wskazań na opakowaniu. Delikatnie, ale dokładnie nasmarować folię aluminową oliwą, filet z łososia przyprawić ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym, czarnym i solą.
  2. Rybę zawinąć dokładnie w „cukierka” z folii aluminiowej, wstawić do pieca na ok 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. W czasie kiedy nasz łosoś się piecze obieramy szparagi i grillujemy na patelni grillowej ok. 8-12 minut w zależności od wielkości szparagów. W czasie grillowania doprawić solą i pieprzem czarnym.
  4. Gotowe szparagi ułożyć na dużym talerzu, na nich delikatnie ułożyć rybę. Na wierzch położyć kosteczkę masła.
  5. Podawać z ryżem jaśminowym posypanym ziarnami sezamu.

Uwagi:

Należy uważać na sól ponieważ pieprz cytrynowy jest słonawy i kwaśny.