Przepisy

Cytrynowy łosoś marynowany w pomidorach

01 sie 2013

Przepis na:

Cytrynowy łosoś marynowany w pomidorach

Składniki:

łosoś 100g
sól 2 łyżeczki
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
rozmaryn 2 gałązki
cytryna 1 szt.
pomidorki koktajlowe 3-4 szt.

Instrukcje:

  1. Na płaskim talerzu sypiemy warstwę soli, mniej-więcej wielkości naszego kawałka łososia.
  2. Rozsypujemy na niej połowę przygotowanej ilości cukru, tak by była rozprowadzona równomiernie.
  3. Układamy w tym miejscu łososia. Wierzch łososia posypujemy startą skórka pomarańczy, a na niej układamy listki świeżego rozmarynu tak by całość była równomiernie przykryta.
  4. Następnie tniemy pomdorki na 2-3mm plasterki i przykrywamy nimi łososia w sposób całkowicie go zakrywający.
  5. Pomidorki posypujemy resztą przygotowanego wcześniej cukru.
  6. Zamarynowanego w ten sposób łososia, odkładamy do lodówki (oczywiście trzymamy go pod przykryciem) na 24 do 48 godzin, w zależności od tego na jak bardzo intensywnym smaku nam zależy.
  7. Kiedy łosoś będzie już gotowy, oczyszczamy go z marynaty (pozostawiąjąc pomidorki). Nadmiar soli możemy usunąć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem papierowym.

Uwagi:

Polecam podawać w formie carpaccio, albo sashimi wraz z pozostałymi pomidorkami.