Przepisy

Bento z sajgonkami

Przepis na:

Bento z sajgonkami

Sajgonki (春卷) to popularne danie w Azji, między innymi w Chinach czy Wietnamie. Podaje się je z sosami lub dipami. Sajgonki można jeść smażone lub nie, najczęściej mają warzywno-mięsne nadzienie.

Składniki:

papier ryżowy
szpinak
marchewka
grzyby mun
papryka
imbir
sos sojowy
olej sezamowy
sos do sajgonek

Instrukcje:

  1. W woku lub garnku podsmażamy na oleju sezamowym liście szpinaku, marchewki pokrojone w cienkie paski, grzyby mun oraz paprykę.
  2. Dodajemy kawałek startego korzenia imbiru i łyżkę sosu sojowego.
  3. Następnie każdy arkusz papieru ryżowego moczymy przez kilka sekund w letniej wodzie, aby zmiękł.
  4. Rozkładamy papier ryżowy i nakładamy łyżkę nadzienia. Zawijamy sajgonki – należy pamiętać o zagięciu obu boków (schemat zwijania można podejrzeć tutaj).
  5. Nastąpienie smażymy sajgonki na głębokim oleju, aż zarumienią się z obu stron.
  6. Wyciągamy je i odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podajemy je gorące z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!

06 sie 2013