Przepisy
Bento z sajgonkami
Przepis na:
Bento z sajgonkami
Sajgonki (春卷) to popularne danie w Azji, między innymi w Chinach czy Wietnamie. Podaje się je z sosami lub dipami. Sajgonki można jeść smażone lub nie, najczęściej mają warzywno-mięsne nadzienie.
Składniki:
papier ryżowy
szpinak
marchewka
grzyby mun
papryka
imbir
sos sojowy
olej sezamowy
sos do sajgonek
Instrukcje:
- W woku lub garnku podsmażamy na oleju sezamowym liście szpinaku, marchewki pokrojone w cienkie paski, grzyby mun oraz paprykę.
- Dodajemy kawałek startego korzenia imbiru i łyżkę sosu sojowego.
- Następnie każdy arkusz papieru ryżowego moczymy przez kilka sekund w letniej wodzie, aby zmiękł.
- Rozkładamy papier ryżowy i nakładamy łyżkę nadzienia. Zawijamy sajgonki – należy pamiętać o zagięciu obu boków (schemat zwijania można podejrzeć tutaj).
- Nastąpienie smażymy sajgonki na głębokim oleju, aż zarumienią się z obu stron.
- Wyciągamy je i odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podajemy je gorące z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!
06 sie 2013