Prosty i szybki przepis na stek po japońsku na gorącej patelni lub kamieniu. Typowe danie jakie znajdziecie w japońskich izakaya. Nie wszystko co japońskie musi być wagyu, zdecydowanie polecamy do tego seozonowany na morko bądź sucho stek z antrykotu.
Przygotowanie15 daysd
Danie: danie główne
Kuchnia: japońska
Klucz: gyudare, japonia, stek, wagyu
Dla: 1
Sprzęt
Patelnia żeliwna lub kamień lawowy
Składniki
Stek
1sztukastek sezonowanypolecamy na sucho, ale może być też na mokro
sól morska
pieprzświeżo mielony
sezamopcjonalnie
Sos gyudare
¾szklankisos sojowy
½szklankisake
½szklankimirinmożna zastąpić słodkim białym winem
¼szklankiocet ryżowy
Wydanie
1-2ząbekczosnek
masło
Instrukcje
Sos
Połącz wszystkie składniki (po za sosem sojowym) i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu (bez przykrycia).
Po ostygnięciu przykryj i schowaj do lodówki. Najlepszy jest taki, który był przygotowany 12h wcześniej.
Zaraz po zagotowaniu zdejmij natychmiast z ognia i wymieszaj. Gdy temperatura lekko spadnie dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Stek
Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Nagrzej patelnię (najlepiej żeliwną lub taką z grubym dniem) do bardzo wysokiej temoperatury.
Nagrzej również patelnię lub kamień, na której będziesz wydawać stek.
Solidnie natrzyj stek solą i pieprzem (nie trzymać, zrobić to od razu przed smażeniem).
Tylko z jednej strony usmaż stek na rozgrzanej patelni (w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia i grubości steka).
Gdy pierwsza strona jest gotowa zdejmij z patelni przenieś na deskę (nieusmażoną stroną do spodu). Potnij pod kątem na kawałki o grubośi ok 0,5 cm. Zrób to przytrzymując stek, aby zachow ać jego kształt.
Podanie
Umieść kawałek masła na rozgrzanej (ok. 190 stopni) żeliwnej patelni lub kamieniu lawowym, na którym chcesz podać stek. Musisz działać szybko, aby się nie przypaliło.
Wsuń nóż pod stek i przenieś go na roztopione masło, posyp czosnkiem i podaj dymiący stek na stół.
Pałeczkami przewracaj kawałki stek i czosnek (aby się nie przypalił).
Łap pałeczkami pojedyńcze kawałki i maczaj obficie w sosie.
Video
Uwagi
Składniki podane na sos są na większą porcję, dobrze sprawdzi się do innych mięs również jako marynata.