Przepisy
Stek z antrykotu z sosem gyudare
Stek z sosem gyudare
Prosty i szybki przepis na stek po japońsku na gorącej patelni lub kamieniu. Typowe danie jakie znajdziecie w japońskich izakaya. Nie wszystko co japońskie musi być wagyu, zdecydowanie polecamy do tego seozonowany na morko bądź sucho stek z antrykotu.
Dla: 1
Sprzęt
- Patelnia żeliwna lub kamień lawowy
Składniki
Stek
- 1 sztuka stek sezonowany polecamy na sucho, ale może być też na mokro
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- sezam opcjonalnie
Sos gyudare
- ¾ szklanki sos sojowy
- ½ szklanki sake
- ½ szklanki mirin można zastąpić słodkim białym winem
- ¼ szklanki ocet ryżowy
Wydanie
- 1-2 ząbek czosnek
- masło
Instrukcje
Sos
- Połącz wszystkie składniki (po za sosem sojowym) i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu (bez przykrycia).
- Po ostygnięciu przykryj i schowaj do lodówki. Najlepszy jest taki, który był przygotowany 12h wcześniej.
- Zaraz po zagotowaniu zdejmij natychmiast z ognia i wymieszaj. Gdy temperatura lekko spadnie dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Stek
- Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
- Nagrzej patelnię (najlepiej żeliwną lub taką z grubym dniem) do bardzo wysokiej temoperatury.
- Nagrzej również patelnię lub kamień, na której będziesz wydawać stek.
- Solidnie natrzyj stek solą i pieprzem (nie trzymać, zrobić to od razu przed smażeniem).
- Tylko z jednej strony usmaż stek na rozgrzanej patelni (w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia i grubości steka).
- Gdy pierwsza strona jest gotowa zdejmij z patelni przenieś na deskę (nieusmażoną stroną do spodu). Potnij pod kątem na kawałki o grubośi ok 0,5 cm. Zrób to przytrzymując stek, aby zachow ać jego kształt.
Podanie
- Umieść kawałek masła na rozgrzanej (ok. 190 stopni) żeliwnej patelni lub kamieniu lawowym, na którym chcesz podać stek. Musisz działać szybko, aby się nie przypaliło.
- Wsuń nóż pod stek i przenieś go na roztopione masło, posyp czosnkiem i podaj dymiący stek na stół.
- Pałeczkami przewracaj kawałki stek i czosnek (aby się nie przypalił).
- Łap pałeczkami pojedyńcze kawałki i maczaj obficie w sosie.
Video
Uwagi
Składniki podane na sos są na większą porcję, dobrze sprawdzi się do innych mięs również jako marynata.