Przepisy

Stek z antrykotu z sosem gyudare

Stek z sosem gyudare

Prosty i szybki przepis na stek po japońsku na gorącej patelni lub kamieniu. Typowe danie jakie znajdziecie w japońskich izakaya. Nie wszystko co japońskie musi być wagyu, zdecydowanie polecamy do tego seozonowany na morko bądź sucho stek z antrykotu.
Przygotowanie15 d
Danie: danie główne
Kuchnia: japońska
Klucz: gyudare, japonia, stek, wagyu
Dla: 1

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna lub kamień lawowy

Składniki

Stek

  • 1 sztuka stek sezonowany polecamy na sucho, ale może być też na mokro
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sezam opcjonalnie

Sos gyudare

  • ¾ szklanki sos sojowy
  • ½ szklanki sake
  • ½ szklanki mirin można zastąpić słodkim białym winem
  • ¼ szklanki ocet ryżowy

Wydanie

  • 1-2 ząbek czosnek
  • masło

Instrukcje

Sos

  • Połącz wszystkie składniki (po za sosem sojowym) i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu (bez przykrycia).
  • Po ostygnięciu przykryj i schowaj do lodówki. Najlepszy jest taki, który był przygotowany 12h wcześniej.
  • Zaraz po zagotowaniu zdejmij natychmiast z ognia i wymieszaj. Gdy temperatura lekko spadnie dodaj sos sojowy i wymieszaj.

Stek

  • Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
  • Nagrzej patelnię (najlepiej żeliwną lub taką z grubym dniem) do bardzo wysokiej temoperatury.
  • Nagrzej również patelnię lub kamień, na której będziesz wydawać stek.
  • Solidnie natrzyj stek solą i pieprzem (nie trzymać, zrobić to od razu przed smażeniem).
  • Tylko z jednej strony usmaż stek na rozgrzanej patelni (w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia i grubości steka).
  • Gdy pierwsza strona jest gotowa zdejmij z patelni przenieś na deskę (nieusmażoną stroną do spodu). Potnij pod kątem na kawałki o grubośi ok 0,5 cm. Zrób to przytrzymując stek, aby zachow ać jego kształt.

Podanie

  • Umieść kawałek masła na rozgrzanej (ok. 190 stopni) żeliwnej patelni lub kamieniu lawowym, na którym chcesz podać stek. Musisz działać szybko, aby się nie przypaliło.
  • Wsuń nóż pod stek i przenieś go na roztopione masło, posyp czosnkiem i podaj dymiący stek na stół.
  • Pałeczkami przewracaj kawałki stek i czosnek (aby się nie przypalił).
  • Łap pałeczkami pojedyńcze kawałki i maczaj obficie w sosie.

Video

Uwagi

Składniki podane na sos są na większą porcję, dobrze sprawdzi się do innych mięs również jako marynata.

zobacz inne przepisy

zobacz ciekawe artykuły