Sernik Kaiju Cheescake
Znakomity sernik, który w 2022r. zajął drugie miejsce w sernikowym konkursie we Wrocławiu.
Danie: Dessert
Kuchnia: azjatycka
Klucz: sernik
Autor: Tomasz Oleński
Spód sernika
- 100 g Krakersy solone
- 120 g Masło
Masa
- 730 g Twaróg lub serek Philadelphia
- 80 g Mąka pszenna
- 5 szt Jaja
- 200 g Śmietanka
- 100 g Biała czekolada
- 150 g Ser Roquefort lub inny pleśniowy np. stilton
Polewa
- 170 g Cukier
- 1 łyżka Pasta Miso do smaku
Sernik
Serek ubijacie na gładko z jajkami dodając jedno po drugim (najprościej w mikserze planetarnym).
W międzyczasie na kąpieli wodnej roztapiamy ser pleśniowy z czekoladą i śmietanką.
Dodajemy masę czekoladowo-pleśniową do ubitego serka, dosypujemy makę wymieszaną z cukrem i miksujemy do gładkości.
Przelewamy na wyłożony spód.
Pieczemy w 175°C przez 60 minut.