Obieramy ostrożnie owoce yuzu ze skórki. My używaliśmy skórki, która pozostała nam z nalewki yuzu, ale mogą być również świeże. Skórki należy oczyścić z białych błonek (a owoce wcześniej wyszorować solą i sparzyć w gorącej wodzie, aby pozbyć się wosku).
Skórki kroimy w kostkę ok. 3-4 mm.
Ważymy skórki (przyda się później).
W rondlu lub głębokiej patelni zagotowujemy wodę ok. 500ml.
Wrzucam do wrzątku pokrojone skórki i na wolnym ogniu redukujemy wodę do poziomu skórek. Sprawdzamy czy jest miękka. Jeżeli nie - powtarzamy proces (do 3 razy max).
Dodajemy cukier 1/1 ze skórkami. Jeśli mieliśmy 100g oczyszczonych skórek dodajemy 100g cukru.
Gotujemy całość ponownie do zagęszczenia roztworu.
Odstawiam do ostygnięcia pod uchylonym przykryciem (ok. 4-6h).
Uwagi
Skórki najlepiej zamrozić dzień przed, będzie wtedy jeszcze bardziej miękka po ugotowaniu.