
W przeciwieństwie do futomaków, uramaki po zewnętrznej stronie zawijane są w ryż. W środku znajduje się wodorost nori oraz składniki. Na zewnątrz rolka często obtoczona jest w sezamie lub ułożona na niej jest ryba. Uramaki są wizualnie znacznie ciekawsze oraz nieco mniejsze niż futomaki, a najbardziej znaną pozycją hisotrycznie są Uramaki California.
Dostępne są z różnorodnymi składnikami jak rzepa marynowana (oshinko), tykwa (kanpyo), rybami jak łosoś czy tyńczyk oraz ogórkiem.


裏巻き寿司
uramaki w japonii
Są nieco częściej spotykane niż futomaki, ale nadal ustępują takim pozycją jak hosomaki czy nigiri. Dużo bardziej kolorowe i mniejsze w Japonii występują zwykle w sushi barach typu kaiten.
KILKA NASZYCH PROPOZYCJI
najlepsze uramaki Wrocław

Uramaki Ebi tempura unagi
Rozpływa się w ustach, węgorz w sosie kabayaki i krewetka.
5 szt. Krewetka w tempurze z węgorzem unagi (krewetka, ogórek, mayo, węgorz, sos kabayaki, por, sanshio ).

Uramaki tuńczyk z krewetką w tempurze
Kontrast tekstur, chrupiąca krewetka i tuńczyk.
Ebi tempura z tuńczykiem (krewetka, tuńczyk, awokado, mayo, ogórek).

Uramaki Tuna chili-lime
Tuńczyk w świeżym i nieco egzotycznym wydaniu.
5 szt. Tuńczyk chili lime (tuńczyk, ostry ogórek, szczypior, mango, sos chili-lime, mięta).

Uramaki Unagi awokado
Delikatne połączenie smaku i tekstury, węgorz z awokado.
5 szt. Węgorz z awokado (węgorz, awokado, ogórek, sos kabayaki, sezam).

Uramaki Tuńczyk
Klasyka tuńczyk z awokado i sezamem.
Tuńczyk (tuńczyk, awokado, ogórek, biały sezam).

Uramaki California z łososiem
Łosoś z ogórkiem, paluszek krabowy i awokado.
California z łososiem (łosoś, paluszek krabowy, ogórek, awokado, mayo).

Uramaki Vege w naleśniku
Wegetariańska rolka owinięta w naleśnik tamagoyaki.
VEGE w naleśniku (awokado, tykwa, ogórek, tamagoyaki, sos kabayaki, migdały).

Uramaki Krewetka w tempurze
Krewetka w tempurze z ogórkiem i tykwą.
Krewetka w tempurze (krewetka, mayo, ogórek, tykwa, sezam).