ryby-bez-stresu

POZNAJ RODZAJE SUSHI

nasze sushi

zobacz co możesz zjeść lub zamówić we Wrocławiu

Sushi to japońska potrawa składająca się ze specjalnie przygotowanego ryżu krótkoziarnistego, zaprawionego octem, solą oraz odrobiną cukru, wraz z różnymi dodatkami, takimi jak surowe lub wędzone ryby, owoce morza, warzywa, jajka, tofu i inne składniki. Sushi jest popularne na całym świecie i jest uważane za jedną z najbardziej znanych potraw japońskich.

Jeśli chcesz nauczyć się przygotowywać sushi w domu lub dowiedzieć się więcej, zapraszamy na nasze warsztaty sushi.

すし

rodzaje sushi

Istnieje wiele rodzajów sushi, w tym:

  • Nigiri – podstawowy rodzaj sushi składający się tradycyjnie z kawałka surowej ryby lub owoców morza ułożonej na kawałku ryżu formowanego w kształt eliptyczny.
  • Futomaki – zwane również jako rolki sushi, składające się z wypełnienia ryżu i innych składników, zwiniętych w nori (prażonego arkusza wodorostów morskich).
  • Uramaki –  jest to odwrócona wersja futomaka, w której ryż znajduje się na zewnątrz, a nori i to co składniki w środku. Często na zewnętrznej warstwie znajdują się też ryby.
  • Temaki – zwane również sushi w rożku, to stożkowa forma sushi zawierająca wypełnienie ryżowe i inne składniki, zawinięte w nori w kształt stożka.
  • Chirashi – jest to sushi podane w misce, podawane z różnymi rybami, owocami morza i warzywami.

To tylko kilka przykładów, ponieważ sushi może przybierać różne formy i być przygotowywane z różnymi składnikami.

KROK PO KROKU

wykorzystaj
voucher

Czy sushi to surowa ryba?

Nie, sushi nie zawsze musi być podawane z surową rybą. Istnieje wiele rodzajów sushi, w tym te z wypełnieniem z warzyw, marynowanym mięsem, grzybami, tofu lub jajkiem.

Najważniejszym elementem sushi jest ryż, który stanowi bazę dla pozostałych składników. Ryż do sushi jest specjalnie przygotowywany z dodatkiem octu ryżowego, cukru i soli, co nadaje mu charakterystyczny smak i konsystencję. Dla Maków drugim ważnym elementem jest nori, prażony arkusz wodorostów morskich, który otacza ryż i wypełnienie sushi.

Kolejne ważne elementy sushi to składniki wypełnienia, które powinny być odpowiednio przygotowane, wysokiej jakości i dobrze skomponowane, aby stworzyć interesujące smakowo kombinacje. Warto pamiętać, że w sushi chodzi o subtelne smaki i proporcje.

Jak parować sushi z winem?

Parowanie sushi z winem jest trudne, ponieważ smaki i tekstury sushi są delikatne i łatwo zostaną zagłuszone przez silne smaki wina. Dlatego zwykle sushi paruje się z japońskim sake, który jest podobnie jak sushi łagodny i subtelny w smaku. Jednak, jeśli chcesz spróbować parowania sushi z winem, polecam lekkie, białe wina o owocowych aromatach, takie jak Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chenin Blanc lub Riesling. Unikaj ciężkich i taninowych czerwonych win, ponieważ mogą przytłoczyć delikatne smaki sushi.

Kiedy sushi dotarło do Europy?

Sushi zaczęło pojawiać się w Europie na przełomie XIX i XX wieku, kiedy to Japończycy zaczęli emigrować do krajów zachodnich i otwierali restauracje serwujące swoją kuchnię. Jednym z pierwszych europejskich krajów, w których pojawiło się sushi, była Francja, gdzie w 1902 roku otwarto restaurację z sushi w Paryżu.

Jednak popularność sushi w Europie znacznie wzrosła w latach 80. XX wieku, kiedy to stało się modne jedzenie w Stanach Zjednoczonych. Sushi zyskało na popularności dzięki swojej egzotycznej reputacji i uznaniu jako zdrowej i lekkiej alternatywy dla ciężkich dań kuchni zachodniej. Dziś sushi jest dostępne w większości krajów na całym świecie.

NASZE SUSHI PROPOZYCJE

w sushi corner znajdziesz wiele rodzajów sushi, dowiedz się o nich więcej

Futomaki
Dowiedz się więcej o naszych futomakach lub przejdź bezpośrednio do menu restauracji lub zamów online.

Uramaki
Sprawdź czym są uramaki sushi lub przejdź bezpośrednio do menu restauracji lub zamów online.