Shari (しゃり)

Czemu nasz ryż jest ciemniejszy?

Sprowadzany do Sushi Corner japoński wyjątkowy ryż Koshihikari zaprawiany jest naszym autorskim połączeniem 2 wyjątkowych japońskich octów, japońskiej soli morskiej oraz dodatku cukru. Shari jest tym co w sushi najważniejsze – połączeniem dobrze przygotowanego ryżu.

Swoją ciemniejszą barwę uzyskuje dzięki czerwonemu (wręcz czarnemu) sezonowanemu octowi Tajima Jozo Akasu (但馬の赤酢)

Ten ocet jest jest jednym z najdoskonalszych wytwarzanych w duchu „Edomae”, czyli najbardziej tradycyjnego stylu przygotowywania sushi (pierwszego jaki powstał). Wytwarzany z osadu sake (sake kasu 酒粕), a czas dojrzewania wynosi od 5 do 7 lat.

Dzięki takiemu połączeniu uzyskujemy odpowiednią kwasowość i głębie smaku, wyraźniejsze umami.

Ryż ma niezwykły smak oraz jest dużo lżejszy. Świetnie podkreśla smak ryb i owoców morza oraz pozostałych składników z którymi go komponujemy, a przy okazji nasze shari jest całkowicie gluten free.

Sprawdź nasze restauracje: