Przepisy
Japoński Sernik Kaiju
Oto nasz przepis na Sernik, którym nasz Head Chef Piotr w ramach zastępstwa za Tomka Oleńskiego zdobył II miejsce w sernikowym konkursie Ja Cię Serniczę (2022) we Wrocławiu. Przepis jest bardzo prosty, powinien wyjść każdemu.
Oczywiście zachęcamy do zmian w przepisie, jeśli nie macie miso, możecie zastąpić polewę solonym karmelem. W oryginale twaróg przygotowaliśmy z pleśnią Koji, ale to raczej trudno dostępny składnik.
Sernik Kaiju Cheescake
Znakomity sernik, który w 2022r. zajął drugie miejsce w sernikowym konkursie we Wrocławiu.
Sprzęt
- 1 Forma do pieczenia
Składniki
Spód sernika
- 100 g Krakersy solone
- 120 g Masło
Masa
- 730 g Twaróg lub serek Philadelphia
- 80 g Mąka pszenna
- 5 szt Jaja
- 200 g Śmietanka
- 100 g Biała czekolada
- 150 g Ser Roquefort lub inny pleśniowy np. stilton
Polewa
- 170 g Cukier
- 1 łyżka Pasta Miso do smaku
Instrukcje
Spód
- Krakersy kruszymy na mąkę, dodajemy roztopione masło i mieszamy, a następnie wykładamy na spodzie formy do pieczenia.
Sernik
- Serek ubijacie na gładko z jajkami dodając jedno po drugim (najprościej w mikserze planetarnym).
- W międzyczasie na kąpieli wodnej roztapiamy ser pleśniowy z czekoladą i śmietanką.
- Dodajemy masę czekoladowo-pleśniową do ubitego serka, dosypujemy makę wymieszaną z cukrem i miksujemy do gładkości.
- Przelewamy na wyłożony spód.
- Pieczemy w 175°C przez 60 minut.
Polewa
- Cukier karmelizujemy na patelni i dodajemy miso do smaku.
- Polewamy upieczony sernik. Możemy przystroić liofilizowaną maliną.