Przepisy

Japoński Sernik Kaiju

Oto nasz przepis na Sernik, którym nasz Head Chef Piotr w ramach zastępstwa za Tomka Oleńskiego zdobył II miejsce w sernikowym konkursie Ja Cię Serniczę (2022) we Wrocławiu. Przepis jest bardzo prosty, powinien wyjść każdemu.

Oczywiście zachęcamy do zmian w przepisie, jeśli nie macie miso, możecie zastąpić polewę solonym karmelem. W oryginale twaróg przygotowaliśmy z pleśnią Koji, ale to raczej trudno dostępny składnik.

Sernik Kaiju Cheescake

Znakomity sernik, który w 2022r. zajął drugie miejsce w sernikowym konkursie we Wrocławiu.
Gotowanie1 hour
Danie: Dessert
Kuchnia: azjatycka
Klucz: sernik
Autor: Tomasz Oleński

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia

Składniki

Spód sernika

  • 100 g Krakersy solone
  • 120 g Masło

Masa

  • 730 g Twaróg lub serek Philadelphia
  • 80 g Mąka pszenna
  • 5 szt Jaja
  • 200 g Śmietanka
  • 100 g Biała czekolada
  • 150 g Ser Roquefort lub inny pleśniowy np. stilton

Polewa

  • 170 g Cukier
  • 1 łyżka Pasta Miso do smaku

Instrukcje

Spód

  • Krakersy kruszymy na mąkę, dodajemy roztopione masło i mieszamy, a następnie wykładamy na spodzie formy do pieczenia.

Sernik

  • Serek ubijacie na gładko z jajkami dodając jedno po drugim (najprościej w mikserze planetarnym).
  • W międzyczasie na kąpieli wodnej roztapiamy ser pleśniowy z czekoladą i śmietanką.
  • Dodajemy masę czekoladowo-pleśniową do ubitego serka, dosypujemy makę wymieszaną z cukrem i miksujemy do gładkości.
  • Przelewamy na wyłożony spód.
  • Pieczemy w 175°C przez 60 minut.

Polewa

  • Cukier karmelizujemy na patelni i dodajemy miso do smaku.
  • Polewamy upieczony sernik. Możemy przystroić liofilizowaną maliną.

zobacz inne przepisy

zobacz ciekawe artykuły