Przepisy
Przepis na Dorayaki z herbatą matcha
Z okazji tłustego czwartku w Sushi Corner zamiast pączków Dorayaki. Czyli japońskie pancakes ze słodkim nadzieniem z czerwonej fasoli adzuki. Nasza nieco zmodyfikowana wersja japońskich naleśników dodatkowo z herbatą matcha.
Dostępne na miejscu w tłusty czwartek, ale możecie zrobić też je sami w domu. Jeśli nie macie pasty anko (którą też możecie przygotować sami), to do środka możecie dać inne nadzienie.
Dorayaki z matcha
Przepis na naleśniki (pancake) japońskie Dorayaki z herbatą matcha oraz słodką pastą z czerwonej fasoli.
Dla: 5 szt.
Sprzęt
- 1 Patelnia teflonowa lub do jajek
Składniki
Ciasto
- 3 szt. Jajka
- 120 g Cukier
- 30 g Mirin
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 180 g Mąka pszenna
- 10 g Proszek do pieczenia
- 80 g Mleko
- 10 g Matcha
Nadzienie
- Pasta Anko (z czerwonej fasoli adzuki)
Instrukcje
Przygotowanie
- Składniki na ciasto połączyć i odczekać 10-15 minut.
- Wylać na nagrzaną na małym ogniu patelnię tworząc małe naleśniki.
- Kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble i ciasto zacznie gęstnieć odwrócić na drugą stronę i smażyć do karmelowego koloru.
Wydanie
- Pomiędzy dwa naleśniki nałożyć pasty anko wedle uznania.
- Podawać przekrojone na pół lub w całości.
Uwagi
Pastę anko można stosunkowo łatwo zrobić samemu, wystarczy namoczyć czerwoną fasolę odpowiednio wcześniej, a następnie ugotować z cukrem.
Do środka zamiast pasty z fasoli można dać inne nadzienie.