Przepisy

Przepis na Dorayaki z herbatą matcha

Z okazji tłustego czwartku w Sushi Corner zamiast pączków Dorayaki. Czyli japońskie pancakes ze słodkim nadzieniem z czerwonej fasoli adzuki. Nasza nieco zmodyfikowana wersja japońskich naleśników dodatkowo z herbatą matcha.

Dostępne na miejscu w tłusty czwartek, ale możecie zrobić też je sami w domu. Jeśli nie macie pasty anko (którą też możecie przygotować sami), to do środka możecie dać inne nadzienie.

Dorayaki z matcha

Przepis na naleśniki (pancake) japońskie Dorayaki z herbatą matcha oraz słodką pastą z czerwonej fasoli.
Dla: 5 szt.

Sprzęt

  • 1 Patelnia teflonowa lub do jajek

Składniki

Ciasto

  • 3 szt. Jajka
  • 120 g Cukier
  • 30 g Mirin
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 180 g Mąka pszenna
  • 10 g Proszek do pieczenia
  • 80 g Mleko
  • 10 g Matcha

Nadzienie

  • Pasta Anko (z czerwonej fasoli adzuki)

Instrukcje

Przygotowanie

  • Składniki na ciasto połączyć i odczekać 10-15 minut.
  • Wylać na nagrzaną na małym ogniu patelnię tworząc małe naleśniki.
  • Kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble i ciasto zacznie gęstnieć odwrócić na drugą stronę i smażyć do karmelowego koloru.

Wydanie

  • Pomiędzy dwa naleśniki nałożyć pasty anko wedle uznania.
  • Podawać przekrojone na pół lub w całości.

Uwagi

Pastę anko można stosunkowo łatwo zrobić samemu, wystarczy namoczyć czerwoną fasolę odpowiednio wcześniej, a następnie ugotować z cukrem.
Do środka zamiast pasty z fasoli można dać inne nadzienie.

zobacz inne przepisy

zobacz ciekawe artykuły