Przepisy
Pomarańczowy sos Kabayaki
07 sie 2013
Przepis na:
Pomarańczowy sos Kabayaki
Sos kabayaki jest jednym z najpopularniejszych sosów do sushi. Używa sie go do wzbogacenia pieczonych dań, ale wszyscy go znamy i kochamy, głównie dzieki naszym ulubionym, słodkim maki-zushi.

Składniki:
mirin 250ml
sos sojowy 250ml
cukier (polecam też miód) 250g
pomarańcze 2 szt.
cynamon 1 laska
goździki 5g
Instrukcje:
- Zaczynamy od zestowania pomaranczy. Możemy do tego użyć zestownicy (drobnej tarki), albo zwykłego noża, ale w tym wypadku należy pamiętać żeby białe, gorzkie części skórki pozostawic na pomarańczy.
- W tym momencie na niskim ogniu zaczynamy redukować alkohol.
- Do garnka z mirinem dodajemy skórki i sok z pomarańczy, złamaną laskę cynamonu i goździki.
- Gdy alkohol zredukuje się o około połowę dolewamy do garnka z nim sos sojowy i gotujemy na niskim ogniu przez kolejne 10min. W tym momencie musimy odcedzić sos by pozbyć się skórek, goździków i cynamonu. Gdy już to zrobimy odstawiamy nasz sos znowu na niski ogień i dodajemy cukier i gotujemy, aż się zupełnie nie rozpuści.
- Po ostudzeniu, możemy się cieszyć naszym własnym pysznym, gęstym i słodkim sosem Kabayaki.
Uwagi:
Mirin można zastapić sake lub jakimś słodkim alkoholem.