Przepisy
Pikantna zupa z dyni
18 lis 2016
Przepis na:
Pikantna zupa z dyni
Idealna na chłodniejsze dni, w tym przypadku z krewetką, ale doskonała i z grzankami.
Składniki:
1,5l bulionu drobiowo-warzywnego
1 kg dyni najlepiej Hokkaido
0,5 kg cebuli
1 korzeń pietruszki
0,5 selera korzeniowego
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki tartego/siekanego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
ostra papryczka (np. habanero/chilli)
4 ziarenka kolendry
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
wędzony twaróg
natka pietruszki
Instrukcje:
- Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek siekamy.
- Do garnka wlewamy łyżkę oliwy lub oleju, na wolnym ogniu szklimy czosnek wraz z cebulą.
- W tym czasie kroimy ziemniaki, pietruszkę i seler w grubszą kostkę, gdy cebula będzie gotowa dodajemy warzywa i smażymy aż się zazłocą.
- Kroimy dynie w drobna kostkę (jeśli mamy Hokkaido to nie musimy jej obierać , wystarczy usunąć pestki).
- Do garnka z warzywami dodajemy dynie, wraz z zielem angielskim, ziarnami kolendry i liściem laurowym. Mieszamy.
- Całość zalewamy gorącym bulionem (jesli nie mamy bulionu możemy użyć gorącej wody, ale trzeba liczyć się, że smak zupy będzie zdecydowanie mniej wyrazisty).
- Dodajemy ostrą papryczkę (wg. uznania ale w założeniu krem powinien być pikantny i rozgrzewający, imbir i kmin rzymski.
- Gotujemy 20 min. na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. doprawiamy wg. własnego uznania.
Uwagi:
Podajemy z pokruszonym twarożkiem i odrobina natki pietruszki.