Przepisy

Pikantna zupa z dyni

18 lis 2016

Przepis na:

Pikantna zupa z dyni

Idealna na chłodniejsze dni, w tym przypadku z krewetką, ale doskonała i z grzankami.

Składniki:

1,5l bulionu drobiowo-warzywnego
1 kg dyni najlepiej Hokkaido
0,5 kg cebuli
1 korzeń pietruszki
0,5 selera korzeniowego
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki tartego/siekanego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
ostra papryczka (np. habanero/chilli)
4 ziarenka kolendry
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
wędzony twaróg
natka pietruszki

Instrukcje:

  1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek siekamy.
  2. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy lub oleju, na wolnym ogniu szklimy czosnek wraz z cebulą.
  3. W tym czasie kroimy ziemniaki, pietruszkę i seler w grubszą kostkę, gdy cebula będzie gotowa dodajemy warzywa i smażymy aż się zazłocą.
  4. Kroimy dynie w drobna kostkę (jeśli mamy Hokkaido to nie musimy jej obierać , wystarczy usunąć pestki).
  5. Do garnka z warzywami dodajemy dynie, wraz z zielem angielskim, ziarnami kolendry i liściem laurowym. Mieszamy.
  6. Całość zalewamy gorącym bulionem (jesli nie mamy bulionu możemy użyć gorącej wody, ale trzeba liczyć się, że smak zupy będzie zdecydowanie mniej wyrazisty).
  7. Dodajemy ostrą papryczkę (wg. uznania ale w założeniu krem powinien być pikantny i rozgrzewający, imbir i kmin rzymski.
  8. Gotujemy 20 min. na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. doprawiamy wg. własnego uznania.

Uwagi:

Podajemy z pokruszonym twarożkiem i odrobina natki pietruszki.