ryby-bez-stresu

NO STRESS

odpowiedzialny połów

najlepsze ryby z pewnych źródeł

Od lat wybieramy produkty najlepszej jakości, nie tylko ze względu na smak, ale też równowagę środowiska, szacunek i odpowiedzialność dostawców i hodowców.

Zarówno łosoś jak i tuńczyk bluefin przygotowywane są japońską metodą ikejime 活け締め (lub podobną) oraz filetowane w chwilę po złowieniu.

Dowiedz się więcej na temat naszych ryb i co je wyróżnia.

MOWI

Łosoś Supreme

Nasz łosoś hodowany jest w dzikich wodach Norwegii oraz karmiony unikalną mieszanką bez antybiotyków.

Ryby mają znacznie więcej miejsca niż typowa hodowla oraz filetowane zaraz po złowieniu bez transportu przez co unikają nadmiernego stresu.

Duża swoboda 97% woda, a zagęszczenie ryb to 3%
Certyfikacja ASC
Pre-rigor – ryby filetowane są zaraz po złowieniu
Ikejime – japońska metoda maksymalnie ograniczająca stres
Unikalna karma wyłącznie ze składników z źródeł odnawialnych
Bez antybiotyków
Kontrola czasu połowu, transportu i pochodzenia każdej ryby

Hodowle świeżego łososia Mowi Supreme posiadają certyfikat ASC. ​

ASC to najbardziej rygorystyczny standard odpowiedzialnej akwakultury, wspierany przez WWF. ​Wymagane jest spełnienie ponad 150 kryteriów zrównoważonego rozwoju, dobrostanu społecznego i dobrostanu zwierząt.​

Łosoś Supreme ma minimalny wpływ na środowisko, w którym jest hodowany.

logo-2

活け締め

metoda ikejime

Uznawana za najbardziej humanitarną – japońska metoda ikejime to pewność, że ryba zostanie uśmiercona błyskawicznie, z szacunkiem i bez stresu. Metodę stosuje się zwykle zaraz po złowieniu jeszcze na kutrze, aby oszczędzić rybom dodatkowego stresu związanego z transportem.

BALFEGO

Tuńczyk Bluefin

Tuńczyki Balfego uznawane są za najlepsze na świecie, nie tylko ze względu na swój smak, ale również na metody praktykowane przez firmę w kwestii połowu i utrzymania.

Dzikie ryby łowione są między majem a czerwcem. Po złowieniu tuńczyki trafiają do hodowli wodnych, które znajdują się 5 km od L’Ametlla de Mar (Tarragona).

Tuńczyk błękitnopłetwy jest poławiany w zachodniej części Morza Śródziemnego, a następnie karmiony wyłącznie rybami błękitnymi.

Certyfikat AENOR za zrównoważony rozwój środowiska
Dzikie ryby odławiane są w momencie dojrzałości
Bez antybiotyków bez sztucznej karmy
Ikejime – japońska metoda maksymalnie ograniczająca stres
Pre-rigor – ryby filetowane są zaraz po złowieniu
Przejrzyste śledzenie czasu połowu, transportu i wagi każdej ryby

Balfego zaangażowane jest w zrównoważony rozwój i poszanowanie środowiska.

AENOR to jednostka certyfikująca działająca w 90 różnych krajach. Nagrodziła wysiłki Balfego certyfikacją zrównoważenia środowiskowego.

Dział R+D firmy zrealizował we współpracy z uczelniami i instytucjami naukowymi różne projekty badawcze, rozwojowe i innowacyjne związane z rybołówstwem, gatunkiem i jakością produktów.