Przepisy
Kurczak Gochujang
16 wrz 2016
Przepis na:
Kurczak Gochujang
Gochujang to ostra Koreańska fermentowana pasta, przygotowywana z czerwonych papryczek chili, ryżu, soi i soli. Tradycyjnie proces fermentacji trwa latami w ceramicznych naczyniach (onggi) trzymanych na zewnątrz , częściej jednak na kamiennych placach zwanych jangdokdae (장독대).
Składniki:
10g tartego imbiru
10g tartego czosnku
80g cukinii
30g marchwi
40g papryki słodkiej
1 szt. cebula
1 szt. limonka
80g boczku w plastrach
150g piersi z kurczaka
Sos: 90g pasty paprykowej gochujang
Sos: 70ml wody
Sos: 1 łyżka stołowa cukru
Sos: 15ml sosu sojowego
Sos: sok z połowy limonki
Instrukcje:
- Składniki sosu mieszamy bardzo dokładnie ze sobą i odstawiamy, aby się „przegryzły”.
- Na patelni/woku, rozgrzewamy łyżkę stołową oleju. Wrzucamy pokrojone w paski plastry boczku oraz pociętą w piórka, cebule.
- Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojonego w cienkie slice’y kurczaka, smażymy na dużym ogniu mieszając.
- Gdy mięso się pozamyka (zacznie zmieniać kolor na biały), dodajemy warzywa tj.: cukinie pociętą w słupki ( grubości ok. 0,3 cm), marchew w cienkie paseczki, oraz podobnie cienko pokrojoną paprykę.
- Mieszając smażymy nadal na wysokim ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć, wtedy zalewamy całość sosem (ale nie wlewajmy od razu całego, sprobujmy czy ostrość nam odpowiada).
- Z sosem smażymy całość 3min uważając aby danie się nie przypaliło.
Uwagi:
Podajemy z ryżem lub makaronem udon, oraz ćwiartką limonki do złagodzenia ostrości. Jeśli chcecie, aby sos był bardziej lub mniej ostry dodajcie odpowiednio więcej lub mniej pasty 😉