Przepisy
Konfitura z Yuzu
Konfitura z Yuzu
Konfitura z kandyzowanych skórek cytrusów yuzu.
Składniki
- owoce yuzu (lub sama skórka)
- cukier (może być trzcinowy)
- woda
Instrukcje
- Obieramy ostrożnie owoce yuzu ze skórki. My używaliśmy skórki, która pozostała nam z nalewki yuzu, ale mogą być również świeże. Skórki należy oczyścić z białych błonek (a owoce wcześniej wyszorować solą i sparzyć w gorącej wodzie, aby pozbyć się wosku).
- Skórki kroimy w kostkę ok. 3-4 mm.
- Ważymy skórki (przyda się później).
- W rondlu lub głębokiej patelni zagotowujemy wodę ok. 500ml.
- Wrzucam do wrzątku pokrojone skórki i na wolnym ogniu redukujemy wodę do poziomu skórek. Sprawdzamy czy jest miękka. Jeżeli nie - powtarzamy proces (do 3 razy max).
- Dodajemy cukier 1/1 ze skórkami. Jeśli mieliśmy 100g oczyszczonych skórek dodajemy 100g cukru.
- Gotujemy całość ponownie do zagęszczenia roztworu.
- Odstawiam do ostygnięcia pod uchylonym przykryciem (ok. 4-6h).
Uwagi
Skórki najlepiej zamrozić dzień przed, będzie wtedy jeszcze bardziej miękka po ugotowaniu.