Artykuły
Hashioki
Hashi (箸), czyli pałeczki, są nieodłączną częścią azjatyckiej kultury żywieniowej. Równie istotne są podstawki pod pałeczki nazywane w Japonii hashioki (箸置き). Pałeczki oparte na hashioki leżą zawsze przed potrawami, skierowane w lewą stronę i równolegle do stołu. Z kolei w zachodniej Azji np. w Chinach kładzie się je po prawej lub lewej stronie potrawy prostopadle do stołu.
Hashioki wykonywane są z drewna, porcelany, gliny, plastiku, a nawet papieru. Sposób wykonania oraz wzory i kolory mają z założenia być dopełnieniem samych pałeczek. Hashioki częściej używane są w restauracjach niż w domach, gdzie czasami stosuje się jednorazowe podstawki wykonane z papieru w technice origami. Podobnie robi część osób, gdy dostaje w restauracji jednorazowe pałeczki w papierowym etui (hashibukuro 箸袋). Obecnie spotkać można także mniej tradycyjne hashioki np. w kształcie misiów, samolocików czy wszechobecnej Hello Kitty. Właściwie nie ma żadnych ograniczeń, a wiele osób kolekcjonuje podstawki własnie z powodu ich różnorodności.
Różne hashioki można podejrzeć między innymi tutaj.
Artykuły, 12 cze 2013