Przepisy

Grzyby shitake na słodko

07 Aug 2013

Przepis na:

Grzyby shitake na słodko

Składniki:

średniej wielkości, suszonych grzybów shitake 20
sos sojowy 200ml
cukier 200g
ciepła woda 500ml

Instrukcje:

  1. Przesypujemy suszone grzyby do garnka i zalewamy je ciepłą wodą. Unoszące się na powierzchni grzyby przykrywamy talerzykiem o średnicy mniejszej od garnka, by były w całości zanurzone.
  2. Po godzinie dodajemy do garnka sos sojowy i cukier (woda, w której moczyły się grzyby musi zostać zachowana, gdyż wchłonęła wiele z ich smaku). Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  3. Gdy shitake nabiorą jednolicie ciemno-brązowej barwy są gotowe do odsączenia.

Uwagi:

Tak przygotowane shitake są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe (redukują ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe). Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i oczywiście sushi! Miłej zabawy i smacznego!